I love to bake...anything, anytime.
Tak semestinya tunggu raya dan ikot mood jgak.
I love chocs very much.
Zaman Rebina jadi hantu Almond London.
Tapi bila dah besar2 ni, I prefer shortbread!
Homemade, tak nak yang beli.
Kalau buat sendiri tak jadi puas hati.
Tapi kalau beli tak sedap rasa rugi.
After SPM dulu sempat join kelas buat cookies
and other few classes lain dengan Kolej Komuniti Jitra.
Time tu memang rasa alien jugak.
Awkward sikit nak berkawan.
Yang attend the class semua makcik2 pencen
yang bosan dok rumah.
Aku sorang je la yana paling muda.
bahan-bahan shortbread:
200gm butter
90gm icing sugar
220gm tepung gandum
100gm tepung jagung
100gm cococrunch
1 biji telur
1 sudu besar coco powder
1 sudu tea emplex
1 sudu tea baking powder.
1. Mula2 campor je suma tepung gandum + tepung jagung + emplex + baking powder. Boleyh jugak add on almond cincang...laaaaaagi sedap. Dalam 20-30 gm cukup la.
2. Blender cococrunch then campor ngan coco powder.
3. Pukul gula + butter sampai kembang. Pastu tambah caporan tepung sikit2 dan jugak bahan no 2.
4. Uli sampai doh lembut. Lagi elok biarkan doh tu rehat jap 30-60 minit. Lagi lama lagi elok.
5. Terap ngan acuan suka hati, tapi elakkan yang berbucu macam bintang, nanti kalu celup chocs jadi tak cantik.
6. Then bakar 150° dalam 30 minit camtu.
7. Dah sejuk boleh celop dalam chocs. (time double boil chocs tu, tambahkan sekali coco butter) Untuk bagi chocs tu beku elok.
No comments:
Post a Comment