Saturday, October 29, 2011

RendAng tok

Hari nie puan emak request tolong
buatkan rendang tok...
Mak aii, pandai pulak wa buat menu Perak tu.
Puan emak dan incek ayah dua-dua mesyuarat hari ni.

Jarang nak try menu yang banyak rencah nie.
Masak aci campak boleh la.
Ape lagi...wa bukak kitabla.
Nasib baik abang banyak tolong.
Selalu pon macam tu...
akan ada yang temankan,
tak tolong banyak pon takpe as long as 'ada' :)

so pagi-pagi lagi dah 'bertukang'
kat dapur dengan abang.
Sekarang rendang dah atas api pon.
Tak tau la jadi ke tak.
Menu pakai buku resepi mungkin
tak sama macam rendang tok original perak.

At least boleh la nak share sket bahan-bahannya


  • daging
bawang merah
bawang putih
halia
cili kisar
jintan manis
black pepper
bunga cengkih
serbuk kunyit

bahan blender :

kerisik
santan
serbuk ketumbar
jintan putih
buah pelaga kulit kayu manis
gula dan garam.

*buku tu tulis campor je daging ngan bahan blender dan lain2
(bawang, halia etc) then perap kejap. Pastu masokkan dalam periuk, bukak api, masak sampai kering. Macam simple kan? Wa ikot instruction je, tak jadi tauuuuuu...

Tapi bila dah mula mendidih hasil karya wa tu..
baru la nak perasan...haha haddoii
wa trlupa masokkan bunga cengkih tuuuuuu..
Abaikan benda bolehhh? Kali ni je, dah terlambat je
rasanya kalau nak topup sekarang pon.

Hari ni wa belajar kenak jintan manis
ngan jintan putih.
Jintan manis gemok, jintan putih kurussssss..
Rupa macam twin :)
Lagi satu, puan emak kata serbuk ketumbar
tu rempah biji yang ditumbuk..
Entah...wa ikot je..

p/s~ Tengah menunggu hasil karya masak. Tak tau ape khabar dia nanti :)

No comments:

Post a Comment