Wednesday, November 30, 2011

TingTingDingDong

Rasa tak betol nie...
Dah kenapa pulak nie Cik Ckah oii...
Sabar.....

p/s~ rasa nak lari somewhere...tapi tak tau nak tuju kemana.. :'(

30 Nov 2011

Patotnya pagi tadi pkol 
8 aku dah kena sorong masok 
operation theater...

Syukur jugak date kena postpone.
Ada hikmahnya..
At least tak menyusahkan 
orang lain nak pikir hal registration yang 
makin serabut nie...
DAh makin berputar,
berbelit semua...
Serius migrain dibuatnya...
Nak bernafas pon tak lepas nie...

p/s~ semoga selepas ni segala urusan dipermudahkan.. amin..

Bermula dan berakhir

Rasa macam sedih pulak.
Bila cerita kita baru nak mula,
tapi cerita orang lain baru je titik.
Sedih bila kawan2 sedih...
Macam tak patut kadang2 nak cerita
my current happiness while
there are somebody who crying
into sleep every night....

Betol cerita kita tak sama..
cerita kita berbeza...
Sama2 la kita doakan yang terbaik..
Jumpa jalan kearah pelangi selepas hujan 
Insyaallah...

Tuesday, November 29, 2011

cinderella bertuah

Untungla jadi Cinderella modern.
Kalau dulu takat hilang seblah je,
but now lesap dua2 belah tros.
Hilang sepasang!! Hebat tak hebat??!
Tu pon sebab tertinggal kat surau.
At least ditinggalkan di tempat baik2.
Alhamdulillah...


Macam lawak pon ada jugak.
Dah sampai kampus baru nak
Tercengang2 plastik kasut kat mane?!
Haha...memang wassalam la.
Sayang tu memangla sayang.
Tapi boleh redha jugak
sebab sedar and tau tertinggal kat mane.
Kalau hilang tapi tak sedar
bila, kat mana tu laen plak feeling dy.


*semoga bertemu kembali :)

Hurrmmm...dah rasa macam menyusahkan plak
nak patah balik cari kat QB.
Bukan pakai sangat pon.
Baru pakai dua kali...
Sebab keras...kaki tak selesa terseksa :)
Tapi nak temankan pergi cari pon boleh
Tu pon sebab tak nak diri awak diselubungi
MISTERIIIIII....
Hahaha...dah macam ape dah.

Ye la...ok je kalau tak dapat balik pon.
Dah takde rezeki..
Jodoh tak panjang...
Kalau rasa nak jugak nanti2 boleh beli baru.
Kumpul duit saaaaaaampai cukup :)

Intranet !!!

Dah la tengah mengantok tahap gaban
performance otak pon bertambah slow.
Mata dah tahap kena btongkat daa...
Nak try register DOM shortform
Apekenama ntah Documentary of Makrifah
apantah kena pakai intranet
tapi masalahnya dari tadi dok find
server tak found2 lagi...adoii..

Syukur part antaq borang kolej dah
setle siap suma tadi...
Alhamdulillah dipermudahkan.
Tak perlu beratur panjang,
Tak payah tunggu lama :)

Sekarang ni masalah kelas pupak.
Perlukah aku berpindah?
* ecece...ayat tak boleh blahhh..
baca sendiri pon rasa nak muntah.

P/s~ ngannnntookkkkkkkkk gilaaaaaa (©_©)

Errr...nak tido

Serius mengantok gila.
Rasa macam kena bius dah...
Nak tido....

P/s~ sob..sob..sdeynya hari ni hidup merempat sensorang.

Satu pagi

Sekarang dah pkol satu lebih pon.
Sumpah penat gila kot.
sakit kaki.. sengal satu badan pon ye jgak.
Seharian dok tawaf Queensbay Mall today.
Bila dah over letih sampai tak mampu nak lelap.

Rasa nak cakap ngan orang...
Tapi sapa? Bilik, rumah dah light off pon.
Tak sedap hati sebab baru tengok
tiga misscall from Puan emak
around after maghrib tadi.
Aduss...asal la tak bawak tepon tu tadi.
Nak return call pon dah lewat sangat...
Balasan la kasut tertinggal kat QB tu.. (-_-")
Karma agaknya!

Esok punya hal pon dah start serabut nie...
Nak kena stick kelas B ke?
Tak boleh tukar pon...

P/s: i need somebody rite now. Urgent!

Sunday, November 27, 2011

Malaysia vs Bahrain

This is my second time tengok bola
kat tempat public macam nie.
First time : Sukan SEA ari tu.

Menarik bila orang sorak2...
Tak gol pon bunyi....
Gol tak yah nak cakap laa...
Seronok tengok gelagat orang je lebih.

I wonder bila aku nak ada mood
tetiba nak layan bola plak?
Boley je kalau nak join tengok betol2,
tapi tak rasa nak tengok.


P/s: teringin nak serius tengok bola..Bila? Entaahhhhh... yang pasti bukan sekarang :)

Picnic :)

Hari ni spending the day kat rumah Yana.
Mama Yana ajak berpicnic kat Lata Bayu.
Weeeeeee~ seronok!
Dah lama tak berpicnic nie.
Excited jgak la..

Tapi, saje tak inform other members
pasal tempat tu sangat sebab memang
sengaja taknak kasi diorang mandi.
Fobia Leptospirosis tak abeh lagi ni.
Tak mau jgak la jadi pape kat sape2.
Simpang malaikat 44....

So pergi Lata just to makan, main air sket.







P/s~ thanx to para penaja dan semua kerjasama yang di berikan :)

Sleepyhead girl :)



~Perot kenyang mata berat (°_°)

Saturday, November 26, 2011

potato salad

Hari ni keluar ada orang nak belanja potato salad.
So, kitorang parking kat Nando's nak try
potato salad kat situ.
Before meal yang kitorang order sampai,
ingat lagi dalam hati
"Japgi nak snap pitcha, boley update
blog malam nanti."

Sekali bila dah abeh makan,
Pinggan dah licin berkilat baru teringat.
Terlupa nak snap pitcha potato salad tu.
Lapar sangat kot..adoii
Tapi takpe la jugak, salad bogel je.
Orang taktau buat pon
Boleh je senang2 beat salad kitorang makan tadi.
Tak sedap pon...teeettttttttttttt...

P/s~ terimasss incek abang besar, belanja saya tadi. Next time homemade potato salad plak ok :)

Hujan lebat petang

Hujan lebaaaaaaattttttt.
Syukur sempat balik hostel...
Elok2 je timing..kalau tak, mau lencun
bila sampai depan pintu bilik.
Syukur jugak takde kilat, takde guruh petir.
Kalau tak...takoottttt..tringat rumah.

Kesiannye kat pakcik Bangla yang
Kerja kontrak buat hostel uitm nie.
Ntah2 diorang pon teringat kat family,
anak bini kat tempat asal time hujan camni.


Ni la penempatan diorang kat uitm ni.
Betol2 kat belakang bilik aku di kolej Delima ni.
Sedih jugak bila pikir2..
Diorang susah payah buat hostel cantik2
Untuk kitorang tapi...
Tempat tinggal diorang sendiri?


P/s~ syukur ya Allah.... syukur alhamdulillah.

traffic light


Traffic light...

Bukan lampu isyarat yang kat tengah jalan tu.
Sayang awak..

Friday, November 25, 2011

Artifak

Tadi carik2 brooch terjumpa plak
Ngan arifak lama zaman perang China dulu.
Sedih pon ye gak sebenarnya.
Terkilan pon sama banyak je.


Terkilan sebab cincin kaca ni pecah
sebab aku gatai tangan nak
tampar nyamuk gemok kat dinding.
Bahana bertindak tak pakai otak,
ni la kesannya... (-_-")
Mula2 pecah dua ja.
Aku gam kan balik (gigih kan?)
Ye la benda orang kasi, mestila sayang.
Lepas gam, elok balik.
Pakai jugak even nampak kesan retak.

Pastu second time cincin
tu jatuh plak dalam bilik mandi.
Terus pecah tiga....redha ja la.
Sayang sangat sebab cincin tu abang yang bagi.
Time form bape ntah.
Dy beli kat cikgu Mandarin dy.
Pastu, paksa dy suruh beli baru.
Yang sama macam tu time jumpa kat mall
tapi dy buat tak tau je...

Tapi ye la, even dah beli baru
sama rupa pon tetap tak serupa
dengan yang asal.
Sentimental value dy dah laen.

P/s: pecah2 pon simpan jugak. Tak boleh pakai pon takpe la janji tak buang :)

(",)

Super lapar plus super bosan.
Nak blogging pon tangan gigil.
*ok, yang tu tipu.

Pagi tadi dah quarter-way typing a post
but then kena stop sebab kena berkelas.
Lepas abeh kelas mood nak sambung typing
dah hilang kemana ntah.

Sekarang tengah tunggu Cik Farah sayang
teman makan.
She almost make me cry just now.
Selalu je buat jiwa halus wa ni terharu.


P/s: nak makan! Nak makan! Nak makan!

nak blogging tapi.....

Mengantokkkkkkkkk.....

Wednesday, November 23, 2011

Dugaan..

Tekal gatal hidung tersumbat..

Tuesday, November 22, 2011

Perot Alien

Hari ni saaaaaangat tau nak makan apa.
Tak lapaq plak tu...
Kalau lapaq gila pon, makan sikit
dah takmau dah.
Ishhh..taktau sejak bila dok
Belajaq kawan ngan nates ni..
Membazir..kecuali orang yang selalu
tolong perabih selalu ada sama. :)
Astaghfirullah halazim...

Dari pagi tadi sampai petang tadi
tak makan pape...
Berjalan banyaaaaakkk, perot krukk krukk jugak
tapi sangat tau nak makan apa.
Beli roti, tak rasa nak makan jugak.
Sekarang tetiba nak tom yam pedas plak!!!
Ngek btol...
Ok, esok kita masak tomyam dengan
kerabu mangga ok!

Kebas tulang bontot

Tadi lepas turun bas, mengeliat sakan.
Turun kat Pekan rabu hari ni..
Tulang bontot kebas punya pasal
Tak kira la orang ramai ke, ciput ke
Mengeliat jugak.
Kebas bukan kes body demand tak boleh
naik bas ke apa, tapi sebab......

Sebab tadi tak dapat single seat.
Kebetulan seat sebelah incek tshirt putih ja kosong.
Duduk ja la, lain dah penuh.
Dah lama tak duduk sebelah stranger,
lelaki plak tu..
Terpaksa jaga jarak.
Bas dahla belok tajam..adoi
Kena sama2 tolong break kaki
Supaya tak kerabat brader sebelah tu.

Nasib baik beliau baek je..
Boleh la buat teman menyembang..
Kalau tak laaaagi rasa macam
Baru turun dari planet Namek.

Saturday, November 19, 2011

M*L@$

MAAAAAAAAALAAAAAASSSSSNYAAAA NAK UPDATE BLOG!!!


P\S~ Secara tak langsung, dah TERupdate satu entry pon ;)

Thursday, November 17, 2011

Selamat ulang tahun :)

Selamat ulang tahun perkahwinan yang ke-23
to puan emak dan incek ayah.
Kakak doakan semoga jodoh berpanjangan,
bahagia selalu dan dipanjangkan usia.

p/s~ love u both <3

Sama nama

Tadi blogwalking kat blog kak nadya.
Terjumpa linkwithin to old post.
tajok dy muhammad haziq haiqal.
Teringat kat baby jumpA kat
hospital hari tu....
Ingatkan baby yang sama ke, manala tau.
Tapi Haziq hospital tu nama dy
Muhammad Haiqal Haziq...terbalik je.

Lagipon time jumpa tu, Haziq baru umo 49 hari.
Baby blog kak nadya plak lahir 28 mei :)
Kebetulan kan?
Umo sama, nama pon sama cuma terbalik ja.
Tapikan.......Haziq hospital tu saaaaaangat adorable.
Teringat-ingat lagi kat baby tu :)

p/s~ nak jumpa nama sama macam cik raihan pon susah, dan jarang2 jumpa.

Wednesday, November 16, 2011

Semangat tiba2.

Tiba2 rasa semangat nak packin, kemas barang balik Penang.
Jieha pon tak bangon lagi ni.
Tapi, before this pon dah
banyak kali selongkar,
keluarkan baju, susun itu ini
tapi last2 serupa jugak.
Takda beza pon.
Takdak improvement jugak beg tu.
Taktau nak bawak apa, nak bawak yang mana.
Hahaha...adoiii blurr betol.
Gaya macam tak pernah duduk hostel pulak.

p/s~nak baju baru :)

Tuesday, November 15, 2011

Bila Jieha Merajuk



Dapat eskrim nak angkat "piece"
tapi sudu tetap takmau letak :)

p/s~ untungla merajok2 dapat eskrim...

Monday, November 14, 2011

Pelangi petang

Pelangi petang- Sudirman...
Salah satu favourite song aku tu.
Kebetulan petang tadi hujan..
tapi renyai2 ja pon.
Aku dan Incek ayah dah heading home pon,
baru balik dari beli barang sikit.

Kebetulan ada plak lagu Pelangi petang
maen radio...
Dalam hati aku
"Dah nak Maghrib pon, pelangi mendanya lagi?"
Ayak plak, mula la bukak sejarah
cerita pasal life Arwah Sudirman ni.
Career dy, rumahtangga dy, saat2 akhir dy..

Tiba2 ja incek ayah tunjuk, tu pelangi!!!
Subhanallah...memang betol pon.
Ada jugak pelangi petang tadi.
Tak sangka sebab time tu dah dekat
pkol 7 pon..
Tambah plak hari ni cuaca tak panas.
Mendung dan sekali sekala ada
hujan renyai.
Ingatkan pelangi dah tak kuar la....

Nitezz :)

Off to bed already :)
Esok nak kena keluar awal.
Appointment pkol 8 pagi.
Semoga segalanya dipermudahkan... Amin.

p/s~ so scared to think bout pisau, jarum, gunting....:(

Sunday, November 13, 2011

Cerita semalam....

Actually ni story of yesterday.
But then semalam bukan mo0d
nak story mory happy2 so
hari ni baru nak cerita.

Past few weeks aku ada cakap mood shopping
tetiba menyinggah tak kena masa.
Punyala azab dok tahannnnnnnn ja
sabar sedangkan nafsu nak beli tu
dah tahap melangit dah..

Semalam kebetulan keluar kejap.
Nak disingkatkan cerita semalam actually
bukan keluar shopping, just ntok pergi
amek barang then heading home.
Kebetulan ada masa yang sempat dicuri,
tak sampai half an hour pon
aku cilok masok kedai kasut jugak.

Nak tengok2 ja.
Sebab nak beli kasut ni bukan kerja mudah
(*bagi aku)
Kena usha keluar masok kedai, test, pakai buang
then baru boleyh decide nak beli yang mana.
Niat nak beli flat Bally shoes ja.
Sekali.......


Waaaaaa....heels tu....
Ni puan emak yang pilihkan.
Beria suruh amek yang tu.
Dah cakap nanti jalan tak bolah laju, terkedek2.
Pakai sliper cabuk pon dah asyik kena kutuk lambat.
Puan emak kata takpa perempuan memang kena jalan
macam perempuan sikit.
Pakai kasut gaya perempuan..
oooooo...terfikir jugak,
tak cukup gaya perempuan ka aku selama ni??!

p/s~ alhamdulillah, at least dah hilang sket kempunan nak shopping.

Sesat Satu


Terjumpa nametag sekolah dulu.
Entah macam mana sesat satu
dalam bekas dan jarum.

Mula2 semua asyik complain sebab macam
alien ja nak pakai nametag ikot kaler rumah sukan
Just imagine baju, tudung purple nametag
kaler kuning...
Lagi kesian kat member2 yang
rumah hijau dan merah.
Dah macam apa ja..... :)

Saturday, November 12, 2011

Laugh and cry

"If you make a girl laugh,
she likes you.
If you make her cry,
she loves you"

0o0ooooo... Macam tu ka?!
Ya la kot, tak payah kena marah
terok2...pon dah boleh "panas mata".
Thats totally not my style....before.
Padahal takdak apa pon.
Take sure la pedih mata sebab aircond or
sebab kena sunlight..
sedar2 je dah pedih mata.
Otak cakap, ok je bukan hal besar.
Tapi hati diammmmmm ja...tak back up langsung.
Apekah??!

p/s~ kekadang rasa nak gelakkan diri sendiri pon ada :)

How To?

Here comes situation yang
aku nak avoid the most..
Taktau nak buat apa...
hopefully awak ok

Wanna walk..

Seems like I need to walk somewhere again.
Another morning walk like before.
But then looked at the time
its already 3.15 am!!!
o0oo0o 
I just couldnt sleep...
and I've nowhere to go..

Jamu Mata =)


Tadi dah mengant0k gila.
Suddenly otak plak dah fikir banyak benda "gila"
Kepala dah berat ni,
tapi dah tak boleyh tido..
S0 kita jamu mata 
dengan apa yang kita sukaaaaaa =)

Biru-putih
hijau-putih
Merah-putih
Putih-hitam...
Purple-putih...

Hurmm...semuanya macam nak kena
basic colour putih jugak.
At least ok jugak,
Ruang sempit pon nampak luas.

Putih memanggggg cantik.
Tapi orang Melayu cam kita ni
sekali masak sambal....
Jenuh mengelap laaa......

Less is better.
Takdak furniture banyak pon takpa


Admire kat rak buku tu sebenarnya =)
Hijau- putih ~refreshing

Purple-putih ~Blossoming

Waaaaaaa~~~~





Lawaaaa~~~



Unique =)




Change Setting

Bag0s bet0lla ada member call semata-mata
nak gelakkan aku sebab nak bagitau aku ni
dah pandai berjiwang-karat.
Hahaha...segannnn seyh...
S0 what??! 
Biaqlaa....

Sedaqla aku ni dulu kayu pon.
Memang sumpah tak reti langsung nak cakap
elok-elok ngan member lelaki.
Bukan apa, some guys ni susah sket.
Cakap elok kekadang mengundang di c0p
"mengada" "gedik" "gatai".
Then just be myself la, cakap macam cakap ngan semua
member lain jugak..
Lelaki ke perempuan ke sama ja...
Takdak diskriminasi ok.

But then sekarang,
seiring dengan peningkatan usia nie...
adala perubahan sikit kot.
Biasa la,um0 dah meningkat hid0p pon kena
ada improvement jugak.
Tapi mestilaaaaaa semua tu takes time.
Yela, dah doploh ta0n hidup cara sendiri,
ik0t kepala sendiri, suka hati sendiri.

Dah terbiasa macam tu, jadi agak tak biasa bila
do something nak kena inform, report to somebody.
Bukan ape, ye la tu bukan rutin terdahulu.
S0, tak berapa nak alert sangat ngan semua perkara camtu.
Kekadang tak sedar...
Rasa macam...
alaaa..nanti rasa ape plak.
Semua benda nak bagitau,
tengah sibuk hal lain ke..xnakla kacau.

Untill now, banyak perkara lagi yang aku tengah menongkah arus
compared to my life before.
Banyak benda yang aku dah loose kan..
Dah kurang words
"lantakla, malas fikir"
"biaqla, tak mau amek tau"
"Malasla nak peduli"
Masih banyak lagi perkara berperang dengan diri sendiri.
War within myself.
Change setting over twenty years
untuk seorang makhluk yang keras kepala plus keras hati
sungguh bukan sesuatu yang mudah.
Hurrmmmm..nak spill pon tak tau
macam mana.


p/s~ Fragile jugak rupanya, adoii...transformati0n yang cuba dielak. Sensitifnya anda sekarang.

Counting the day..

I am counting again....

Takutttttt......serammmm.......terpaksaaaaa....


p/s~ Hope everything will be fine.. Insyaallah

Friday, November 11, 2011

Backpacking...

Mari berkemas...... :)

TERjumpa~

Suddenly terjumpa surat kebenaran pulang asrama.
Tahun 2006 punya...
zaman dekat PMR dulu...
demam seminggu.

MC terselit...

Actually dapat pelepasan sehari ja
27/6/2006 -28/6/2006..memang tak cukup..
tapi extend MC la sebab demam tak kebah lagi.
Sebab tu 1 July baru balik hostel...
Ingat lagi, time dah balik hostel tu
pon boleh gagah je sebab PMR dah dekat.
Ada banyak program penting.
Lepas balik tu pon, seminggu takda selera makan .

p/s~ nasib baek sekolah dekat, nak balik cepat sampai....

Thursday, November 10, 2011

Tenkiyoo

Masih dalam loyang lagi ;)


Niat nak belikan kek kat puan emak
masih tak kesampaian...
Sampai kelmarin bakeri yang "senonoh" skit tutup.
Yang bukak, ada satu bakeri yang memang femes
disebabkan kek tak masak, perat, berkulat bagai.

Tutup bab bakeri femes tu,
I wanna thanx a lot to Cik Shidah
mak ikhwan sebab bagi kat puan emak
raspberry cheesecake :)
Nyum......nyum....nyum...
At least ada jugak bday kek back up.


p/s~ ganti time 23rd anniversary mak ayah next week la.

:'(

Innalillahiwainnailaihirajiun.........

Wonderful Day

Hari ni hari yang paaaaaaaaling mencabar.


Gerammmmmmmm :)


Pagi tadi Jieha dah bangon dari rumah.
Selalu dia datang tido lagi,
pukul 11 camtu baru nak tengok dunia.

Sejak pagi tadi, ni baru nak stop bercakap..
stop bergerak...stop main...
dAn......tido....


p/s~ ni baru pinjam baby orang dah macam nak patah pinggang...tapi, bestttttttt!

Tuesday, November 8, 2011

[Tortured]

Antibiotic +  sakit tekak

Betol2 macam kena siksa.
Dah berzaman takde evolusi positive langsung.
Dari zaman aku sekolah rendah sampai sekarang same je.
Menyiksakan...menguji kesabaran.
Tengok pitcha atas tu pon dah tau.
Ada ke patot pesakit bengkak tonsil
kena menghadapi ubat besar badak camtu?



*Mood : membebel.

#ubat hijau besar tu kena treat macam candy je, kulum sampai abes. Tapi still nak membebel jugak. Sebab, mood nak bebel je hari ni. Kulum pon siksa jugak ok. Tonsil ni nak telan saliva pon sakit. Candy besaq lambat abes...sabaq je la.....

p/s~ Alhamdulillah, penyakit tu kan penghapus dosa2 kecik.

Monday, November 7, 2011

Short of time

Hari ni schedule kami beraya
kat Changlun plak.
Incek ayah kena sembelih lembu
korban Pakngah.
Dari Pokok Sena - Changlun lebih kurang
45 minit.

Pagi tadi baru tau nak bertolak
sharp pkol 7...ooooh
Maknanya kena mandi awal.
Itu dugaan pertama.
Kedua, ada masa nak bersiap doploh minit je.
Mandi belom, nasib baek iron baju sudah,
dan aku bukan kaki mengadap cermin
sejam baru nak siap.

So ape lagi, mandi koboi (mandi tu harus je pon)
saruk baju, pakai tudung, bedak skit, lipbalm skit...sudahhh.
Bukan apa, Incek ayah ni jenis punctual.
Kalau pkol 7 memang pkol 7 la
kitorang kena gerak...
bukan pkol 7 baru nak korek wardrobe.
Masa kecederaan ada la kot dalam
5 minit pastu alarm akan bunyi.

Macam pagi ni sebab ayah dah berJANJI.
Orang sana prepare lembu teros sembelih je.
Ayah memang macam tu, clean, clear, fast.
Avoid delay and sangkot2.

Sunday, November 6, 2011

Untitled Post

This is actually a special post
dedicated to my Puan Emak.
Seriously tak tau nak letak tajo ape,
5 minit stare thinking what the
appropriate title should be...
Then let it be "Untitled Post" je senang.
Tomorrow will be her 46th birthday...
Alhamdulillah, semoga dikurniakan nikmat kesihatan,
kegembiraan yang berpanjangan juga
sentiasa dibawah lindungan rahmat dari-Nya.

Terima kasih...
to my bestfriend..
my counselor...
my teacher...
my crying shoulder...
my banker...of course
my mentor...
my doctor...
my chekgu disiplin...
and......my everything...
none of the words in the world
can be used to describe how
grateful, thankful and lucky I am
to have such a great and super duper
Puan Emak like you...

I love you MaK!!!!
Happy 46th birthday..
07-11-65


p/s~ Hari ni semua nearby bakery tutup sebab first day of Aidiladha. Tak dapat nak beli kek tadi..

Out of range

Susah betol nak contact mamat sorang nie.

"Happy Birthday"

Nak wish tu je pon...untuk seorang kawan lama.
Yang dah banyak membantu.
Ni kes lama tak contact sampai dah tak tau no phone dia.
My own facebook plak dah deactivate, so lagi susah nak contact.
Papepown aku sentiasa doakan semoga
panjang umo dan dimurahkan rezeki.

p/s: Esok bday puan emak plak. Ada 3 bday berturut2...bz betoi!

Aidiladha 2011

Fuuhhhh...sampai sepet mata menghadap
bawang sebesen besar...
Dah tak boleh celik dah.
Pagi ni ayah kena menyembelih sekor lembu
kat umah Cik Zai, masak kat sana untuk lunch.
Thats why join puan emak tolong siang bawang.
Potong daging....memang tak bape pandai.
Kat umah pon abang yang buat.
Dah siap semua tinggal kerja memasak je.
Untuk kenduri kena guna tenaga pro.
Tak tahan mata dah sepet2 aku chow balik dulu.......

Saturday, November 5, 2011

Friday, November 4, 2011

Homemade Beef Pie

Hari ni try resepi baru.
Homemade beef pie.
Ni first time nak buat..
Before balik ari tu dah mintak
resepi kat Nisa, adik culinary bilik aku dulu.
Nervous ni nak buat ni...excited lebih lagi.

untuk crust dia:

130 gm all purpose flour
(aku campor je all purpose ngan tepung gandum)
65 gm butter sejuk
50 gm castor sugar
garam sket
4 sudu besar air sejuk



inti dia:

Kali ni alu ada daging je
plus kentang...
Saje nak try buat pakai resepi inti karipap.
So, masokkan je la
kentang
mince meat
suka nak tambah carrot sket (dadu)
daun sup
gula garam
sebuk kari

p/s~ malas nak upload pic step by step....

Al-kisahnya...

Semangat je nak update blog nie..
tapi...nak copy link plak leceh.
Tak pandai sangat lagi guna benda alah ni.
Kot mane pon blogging ngan lappy
gak yang paaaaaaaaling best..puas hati.
Boleh type laju2, maen kaler2, tulisan kecik besar..

Bukan ape, aku sangat tak pandai nak bercerita
not all of our feeling can be describe by words.
Faham kan?
Kadang2 pakai lagu, quotes, articels or even books.
Hurmmmm...tu je kot.
Till next post...bubbye

p/s~ Nak la buku buku John Gray. Time betol2 nak, takde stock. Bila dah jumpa takde duit pulak...

Calculus oh calculus!

Dah tah resultttttttttttttttt!
Alhamdulillah boleh senyum even
tak dapt cemerlang pon.....
Syukur sangat, sebab memang result macam
jangkaan, repeat calculus!
Macam happy plak kan?

Tipula cakap tak sedih....
sape yang nak repeat kan?
Ape pon result tu, bukan salah orang lain.
Maybe diri sendiri tak cukup usaha, tak cukup doa.
Bersyukurla..sekurang2nya satu dah lepAs.

Next sem usaha kuat lagi!
Kena set dalam kepala..lagi 3 sem je lagi nak abeh.
(perghhh...dah tolak siap2, padahal belom mula pon lagi)
The power of positive thinking....
so kena selalu fikir positive la..

p/s: Nak result macam ni pon punyala...Thanx sangat kat puan emak dan semua yang selalu mendoakan. Atas bantuan incek boss dan cik farah...terharu sangat. Terima kasih je memang tak cukuP sebenarnya. Sayanggggggggggggggg semua ketat2!

MorningWalk

Hari ni memang semangat lebih nak keluar berjalan.
Berjalan kaki keliling kampung.
Memang dah berhajat dari semalam pon.
So, hari ni dengan mood nak
tengok result exam lagi.....
haaaaa...memang menapak la aku bawak diri kejap.
Ingatkan nak gerak sorang je, tapi
puan emak suruh ajak Najmi join.
Nasib baek tak banyak kerenah...ikot je.

Just arrived home :)
Takde la lama sangat pon.
Tu baru jalan2 stop merata2 tengok
siput...tengok spiders..tengok burung terbang
tak sampai sejam pon dah boleh sampai.
Kalau jog mesti pagi cepat sampai.
Seriously feeling jalan petang dengan pagi
tak sama even guna laluan yang sama.

Seronokkkkkkk!! Dah lega sikit..
nervous tu still ada tapi tak seterok pagi tadi la..
Takpe, redha je dengan ape pon result tu..
Alhamdupillah...aku bersyukur :)

Nervouzzzzzzzzzzzzzzzzz

Nervousnya nak tau result.
Boleh check via email,
tApi email tu dah kena block.
Dah letak second email semalam,
tapi tak tau la result masok situ jgak @ tak.

*dAh takot gilaaaaaaaaaaa neyh...

Thursday, November 3, 2011

Teman setia


Baek je teman abang papan sidai kain :)

Misi Hari Ini

Hari puan emak cuti.
Incek ayah kat sekolah...
Semua orang ada termasok Jieha.


pagi tadi tolong puan emak cuci kereta

Nasi lemak daun pisang

Tadi time sahur cakap kat puan emak
yang semalam before tido lapaq nasi lemak panas.
Puan emak kata nanti petang nak masak nasi lemak
untuk berbuka puasa siap nak bungkus daun pisang.
Yaeayyy....terharunyaaaaaa!
Terima kaseh mak......Lebiuuuuu <3

Wednesday, November 2, 2011

03/11 ®

I dont really know how to start,
what to say...

I just want to express that
I feel very gratefull of my life now.
I have a very happy family, great friends,
beautiful and colourful life...

Hurrmmm...tomorrow is her birthday.
Somebody that have born a special person to me.
I never meet her yet...
and not even talk to her too..
But still I want to thanks her a lot
sebab dah melahirkan, membesarkan dan mendidik
my somebody someone :)
Terima kasih makcik..

Tadi before solat isyak, sempat bacakan surah Yaasin.
Tanda kesyukuran dengan iringan doa
semoga di panjangkan usia,
di murahkan rezeki dan hidup gembira selalu..
Sekali lagi...selamat hari lahir :)

Chocholate chips cookies.

Yang nak ajar sangat pon tak pandai.
Dah 2 3 kali buat pon asyik
menggelebeh je bila dah masok oven.
hilang teros rupa homemade cookies dia.
Tak tau la ape dosa aku, ape salah aku...sob2
Sampai member sendiri panggil
"kuih bergedil"! Ade ke patot..

Nasib bAek abang dengan adik ada.
Depa cakap rupa tak penting,
yang penting rasa sedap....
~ngeeeeee....sejuk hati sikit.
Walaupon rupa tak elok, tak jadi
tetap ada orang sudi makan.

Bahan-bahan choc chip cookies:

250gm butter
1 biji telur
1 sudu makan susu pekat manis
150gm brown sugar
1/4 sudu tea garam halus.
1 sudu tea esen vanilla
setengah sudu tea baking powder
1/4 sudu tea soda bicarbonate
50 gm sliced almond
50gm roll oat
100gm choc chips
25gm kelapa kering
250gm tepung gandum

1. Pukul butter, brown sugar,telur, esen vanila susu pekat, coco powder, garam halus, baking powder dan soda bicarbonate.

2. Masokkan suma bahan except tepung. Benda2 ni actually boleyh tukaq2 , depends kita suka apa. Boleh campor atau lebihkan sikit apa yang kita nak.

3. After that, baru add on tepung dan kacau rata.

p/s~ benda ni memang lembik, kena pakai sudu nak letakkan atas dulang. Jangan tebal, biar lebar xpe...nanti tak crunchy kalau tebal sangat. Selamat mencuba Cik Yana :)

Shortbread

I love to bake...anything, anytime.
Tak semestinya tunggu raya dan ikot mood jgak.
I love chocs very much.
Zaman Rebina jadi hantu Almond London.
Tapi bila dah besar2 ni, I prefer shortbread!
Homemade, tak nak yang beli.
Kalau buat sendiri tak jadi puas hati.
Tapi kalau beli tak sedap rasa rugi.

After SPM dulu sempat join kelas buat cookies
and other few classes lain dengan Kolej Komuniti Jitra.
Time tu memang rasa alien jugak.
Awkward sikit nak berkawan.
Yang attend the class semua makcik2 pencen
yang bosan dok rumah.
Aku sorang je la yana paling muda.

bahan-bahan shortbread:

200gm butter
90gm icing sugar
220gm tepung gandum
100gm tepung jagung
100gm cococrunch
1 biji telur
1 sudu besar coco powder
1 sudu tea emplex
1 sudu tea baking powder.

1. Mula2 campor je suma tepung gandum + tepung jagung + emplex + baking powder. Boleyh jugak add on almond cincang...laaaaaagi sedap. Dalam 20-30 gm cukup la.

2. Blender cococrunch then campor ngan coco powder.

3. Pukul gula + butter sampai kembang. Pastu tambah caporan tepung sikit2 dan jugak bahan no 2.

4. Uli sampai doh lembut. Lagi elok biarkan doh tu rehat jap 30-60 minit. Lagi lama lagi elok.

5. Terap ngan acuan suka hati, tapi elakkan yang berbucu macam bintang, nanti kalu celup chocs jadi tak cantik.

6. Then bakar 150° dalam 30 minit camtu.

7. Dah sejuk boleh celop dalam chocs. (time double boil chocs tu, tambahkan sekali coco butter) Untuk bagi chocs tu beku elok.

Bercouple Atau Jual Mahal

Bercouple Atau Jual Mahal | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Hari-hari pon doa

Setiap malam sebelum tido memang akan muhasaah diri dulu.
Fikir banyakkkkkkkk benda...
Fikir macam2...

Yang pasti sebelum tido mesti doa
supaya bangon pagi esok
jadi cucu yang lebih baek untuk tokwan.
Setiap malam mesti doa macam tu.
Takot sangat nanti tak sempat buat baek kat dia.

Bukan apa, bila jaga orang tua memanggggg kena
banyak bersabar.
Lagi pulak, tokwan ni memang la banyak menguji.
Lagi le kena banyak sabar...
Tak nak la nanti menyesal bila dah terlambat.

Ingin Sekali Daku | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Ingin Sekali Daku | iluvislam.com + discover the beauty of islam

*Almost like my parents story. Happy becoming 23rd anniversary.

Penyejuk Mata

Wanita, Bersediakah Anda Menjadi Penyejuk Mata? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Tuesday, November 1, 2011

[Headache]

Lately kerap sakit kepala.
Kadang2 sampai rasa tak nak cakap ngan sesape.

01.11.11

feel like making a statement.

"I'm losing myself!"

Serius, entah sebab penyakit ape,
virus ape....tak tau.

My ways of thinking, see the world had changed a lot
Now, dah kurang kedekut....
Dah tak kesah sangat nak share kasih sayang :)
Now, dah tak 'kayu' sangat...(kot)
Now, I'm learning to appreciate somebody better.
Now, I'm risking myself against my phobia...
Now, I'm learning to think positive about life, bout future
Dan......tengah belajar jadi a better person jugak.
Jadi lebih baik....

p/s~ hopefully kali ni I'm not making a wrong decision.
Live well or live hell..... I choose.