Tuesday, June 26, 2012

3 tahun 6 bulan


Deva satu2nya kawan perempuan aku dekat
sana dulu.
KAwan sekelas masa foundy.
Tu pon kitorang actually different course.
Deva amek Civil Engineering,
Aku amek AD (architecture design)
But basically kitorang subject time foundy sama ja.
Time tu budak foreigner yang jadi majoriti.
Sebab tu kitorang takde kawan sangat.
Kalau ikot sama course aku ada Poji HAntu karipap tu je la
yang melayu pon. 
Oh, terlupa.
Lagi sorang, si Faizal tahir tu.
Dah tak ingat nama betol.
MUka + rambut dah memang copycat Faizal TAhir.


Ternampak dekat news feed fesbuk,
Deva post gambar task final project dia .
Stated kat situ...
After 3 years and 6 months and bla..bla..blaa



Baru aku sedar dah 3 tahun 6 bulan rupanya.
Lama dah....
RAsa macam sekejap je.
Tumpang rasa happy bila tahu Deva dah habes buat HND.
Selalu orang dengar HND tu tanya
"HND tu diploma ka?"
Hurmmm...HND tu stand for
Higher National Diploma.
Dekat situ ada 3 stage.
Nak buat diploma pon ada, HND ada and degree to0.
So senang cakap HND tu totally tak sama dengan diploma biasa.
Diploma lagi singkat dari HND.
Ok, cukup takat tu.

Bila terkenag2 balik,
masa mula2 register kat situ pon
aku memang dah terbayang umur 21 dah grad.
Sebab course kitorang kat situ memang cepat.
TAkde cuti 2-3 bulan.
Paling2 pon 3 minggu je.
Sebab tu boleh habes awal.
Deva dah habis dah....
Rezeki masing2.

Nak cakap  pasal "KALAU"
bila2 pon takkan habis.
Sampai bila pon takkan rasa puas hati...
Sampai bila pon takkan rasa cukup...

p/s~ entry merepek sket, pitcha later sebab BB mcm jeb0n

Saturday, June 23, 2012

0.o


Semalam punya cerita

Baru bukak homework,
mata dah ngada2 nak mula rasa mengantok.
Saku ambik keputusan untuk berblog-walking.
Suddenly teringat pasal semlam.
Semlam punya semangat nak update blog.
TApi internet lembab,
so post je la hari ni.

2-3 hari ni mo0d perut mengada-ngada
dah mai dah.
Semlam tengok cerita Korea makan kek,
Aku pon nak jugak.
Masa tu terbayang2 je Chocolate Indulgence
kat depan mata, siap dengan kotak skali.
Hadoi....

PAstu tetiba rasa nak makan choc pulak.
Mula2 buat taktau je.
Malas nak layan.
Biar je kat perut tu.
HAmboihhh....pandai nak mengada pulak.
Sekali dah teringat ada melt choc
yang dah seminggu lebih melekat dekat softboard aku tu.
Cair....memang pakai tak beku dah
selagi tak masok dalam fridge.

Tadaaaaaaaaaaaaa....

Ni iklan je

GAmbar ni iklan je semata-mata.
Yang sebenarnya punya dah cair,
sampai kena makan pakai method Choky2.
Tapi takpe.....
tetap sedap...
tetap rasa macam coklat....
tetap menghilangkan kempunan (=

p/s~ TErima kasih awak...sedap chocs tu

Go0Girl


Friday, June 22, 2012

Help me to go to jannah


Postponed!

Pagi tadi dah semangat gila nak pegi 
class Ge0logy.
Sekali dah siap comey2, 
madam postpone class pulekkkkk.
Actual class should start at 8 but suddenly dragged to 10.
MAdam nak antaq anakanda beliau gi klinik.
Alang2 dah siap bajet malas dah nak tukaq baju.
Ada masa 2 jam.
Pegi library, pkol 8 dah pon tak bukak lagi.
Dekat 8.30 pon tutup rapat lagi.

Tukaq plan.
Jumpa lect Fluid, konon nak hantaq draft 
experiment hari tu....
Dahhh.......takda dalam lab manual pulak.
Mamai ke aku?
Macam mana boleh lupa semalam dah
simpan sekali dengan graph
and analysis lain dekat groupmate.
Maluuuuuunya kat madam.

"Hah, kenapa? takde kat kamu? Tadi masuk confident je..."

Dusshhhhhh!!!!
Sumpah rasa nak tumbuk perut sendiri.
Adoi, nak je tranform jadik kekura.
Malu si0tttt.

LAst2 balik bilik makan donut.
(rindu JiA)
Makan kuih faveret dia pon ok.
Semalm dapat cakap kejap dengan dia.
Bukan lagi ok,
tapi lagi dengar suara makin rindu pulak....
Adoii...nak je mintak mak culik dia
bawak datang Penang petang nanti.
Tapi makcik kecik tu sombong sket...

P/s~ Gua dah mengatok gila nie....Tahap kerajinan untuk berkelas menghampiri sifar.

Wednesday, June 20, 2012

&&&&&&&&&&&

Nak menangis tak boleh.
Nak senyum payah.
Ntahapape ntah.....
Sekarang baru tahu, baru sedar
susahnya la nak marah dekat orang yang kita sayang.
Nak buat biasa, hati sendiri pon kecamuk lagi.
NAk biarkan macam tu, tak sampai hati.....
But somehow kejadian macam nie
buat orang sedar yang 
orang sayang awak.


Lemau jugak

 Time-time ni wafer pon
mood lemau.
Macam tuan dia jugak.
Padahal makan yang
2-3 stick sebelum ni ok je.
Yang makan share pon ok,
yang bagi kat orang lain pon ok.
Yang makan sendiri pulak lemau.

waf pang yang lemau nak kena lempang.
Geram je...
spoil mo0d makan wafer lemau


Tuesday, June 19, 2012

^^^^^^^^^^^^

Semalam, rasa nak demam.
RAsa nak meletup.
Rasa frust.
Rasa stress.
Rasa sedih.
Rasa confuse.
Rasa bingung.
Rasa bodoh.

Balik rumah habis muntah semua isi perut.
Boleh tengok je
Cornetto petang semalam,
roti and dinner semalam.
Tengok semua benda pon nampak dia.
Rasa nak buang je semua.
Tak nak ingat.
Tak fikir.

Bukan benci.
Bukan marah.
Tapi lebih kepada terkejut.
Lebih kepada rasa tak percaya.
Orang dah hilang awak.
In a split of second.

Salah sendiri. 
Whatever you did before, I just cant hate you.
But I cant that I am able to
love you like before....

p/s~ My fault...... 

Monday, June 18, 2012

A friend who care

“When we honestly ask ourselves which person in our lives mean the most to us, we often find that it is those who, instead of giving advice, solutions, or cures, have chosen rather to share our pain and touch our wounds with a warm and tender hand. The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing, not curing, not healing and face with us the reality of our powerlessness, that is a friend who cares.” 

The worth one


“The truth is, everyone is going to hurt you. You just got to find the ones worth suffering for.” 
― Bob Marley

Selamat MAlam

Semoga segalanya dipermudahkan.
Aminnnnnn~

Sunday, June 17, 2012

Syukur Alhamdulillah...

Last time masa my lappy kena format tu
memang dah redha je pasal
semua my old pictures from zaman
highschool dulu habis hilang.
Tapi tadi masa nak change desktop background
suddenly terjumpa balik dengan semua gambar2 tu.
Ingatkan dah habes hangus sebab tak save dekat
dalam disk D pon. letak dekat desktop je.

Alhamdulillah..
Sayang sangat kalau hilang sebab
takda hardcopy lagi.
Softcopy pon yang dalam lappy tu je semata-mata.
Kalau tak mana nak dapat lagi
semua gambar2 tu.
Gambar zaman sekolah,
GAmbar pergi camp KRS,
gambar dinner Supermassive XII,
gambar dekat kolej dulu...
GAmbar karnival sukan amal dengan Wardah (:
MAcam2.....

p/s~ Syukur.....syukur....Alhamdulillah ya Allah



This is not just a wisdom
but a doa....
To be honest, there are hard things
for me to be done.

Eyes that see the best in people....

A heart that  forgives the worst....

A mind that forgets the bad.....

A soul that never loses faith....

I am just a normal human.
I do see the bad in people.
I'm hard to forgive others though...
I have a mind that hardly to forget the bad.
And I do always loses faith....

p/s~ Pray to be a better person.......


Saturday, June 16, 2012

Di hamparan Shamrock ku seru nama-Mu

Sebelum ni dah terbaca sinopsis
pasal buku ni dalam Majalah Anis.
Actually aku memang minat baca buku
Ustaz Hasrizal Abd Jamil
atau pun jugak dikenali sebagai Saiful Islam.
GAya cerita beliau sangat best.
Terkesan dihati.

Beberapa kali jugak cari tapi tak jumpa.
ALhamdulillah last Thursday dapat jugak
beli buku ni masa usha2 dekat Sunway Carnival, Penang.


Dengan baca buku2 beliau buat aku rasa 
lebih kuat, lebih bersyukur,
lebih berterima kasih dan mampu membuang rasa putus asa.
Dengan baca perkongsian beliau ni buat aku sedar
sememangnya bukan senang nak jadi orang yang berjaya.
Dan sesungguhnya insan yang di uji tu sebenarnya sangat bertuah.
Allah sayang kita lebih.
Alhamdulillah...

Dalam buku ni tentang perkongsian
kisah suka duka beliau untuk tamatkan pengajian di Jordan dulu.
Tentang pembekuan visa,
bekerja sebagai pencuci pinggan mangkuk
di kota London untuk membayar yuran pengajian,
kemalangan, pembedahan dan di penjara
sehingga mengambil masa 8 tahun untuk
menamatkan pengajian.
Sesungguhnya Allah dah merancang yang terbaik
untuk setiap hamba-nya...
Allahuakbar

********************
Lagi satu buku yang menarik.
Last-last year (tak pasti tahun bila)
AKu dah ada buku nie.


Buku nie pon best jugak.
Salah satu daripada koleksi
Travelog tarbiah beliau jugak.
Buku tentang pengalaman beliau semasa di Turki.
Menarik (:


Antara  tiga nie
yang kaler pink tu je belom beli lagi.
YAng lagi dua tu memang terbaek.

p/s~ Dah mengantuk. Taboleh nak sambung lagi. One thing aku tanam dalam hati, kalau kita rasa ujian tu berat masih ada lagi yang lebih berat ujian diterima berbanding kta. Allah takkan bagi sesuatu ujian diluar kemampuan kita untuk hadapi semua tu. Alahamdulillah (:


Wednesday, June 13, 2012

"Somebody That I Used To Know"

"Somebody That I Used To Know"

Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end, always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and that feels so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Now you're just somebody that I used to know
Now you're just somebody that I used to know

Now and then I think of all the times you screwed me over
But had me believing it was always something that I'd done
But I don't wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn't catch you hung up on somebody that you used to know

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and that feels so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

p/s~ To: NOBODY but just a self-rant

Monday, June 11, 2012

First day

My first day of classes after
a very long-long-long holiday.
Not bad jugak la.
Cuma the Math class at 8 am
tu kena sound volume rendah dengan lecturer.
Salah sendiri, masok lambat seploh minit.
First day patotnya semangat la skit.
Whatever pon madam math tu macam best je.
Kena sangat-sangat bercinta dengan
math dari awal....

Chaiyok-chaiyok!

Sunday, June 10, 2012

wo00aaa

Rasa nak demam bila 
time nak susun timetable ni.
*headache

Pelik2 je

Sekuel kepada cerita my lappy yang baru kena format.
Ingatkan dah kena format laju sikit.
Tapi tak jugak.
Dah  buat defragment  segala bagai 
last-last kalau bertanding dengan siput pig,
bolehla nak menang tipis.
Sekarang masih lagi dalam sesi taa'ruf.
Tadi nak defrag ( eja betol tak entah?)
pon terkial-kial nak cari kat
control panel pon tak reti.
Dulu zaman guna XP pejam mata pon boleh jumpa.
Sekarang...errr...kena banyak berurusan dengan 
taskbar "search".
(Ter"Riak" pulak aku)

Satu je benda pelik sket pasal benda ni.
Entah macam mane after format
bateri yang patot guna buat 
lempar cakera u tetiba ja dah menunjukkan
perubahan positive.

Mostly memang Compaq users 
dah sedia maklum dengan ketahan bateri lappy ni.
Bateri Compaq memang cepat rosak.
Last2 paling lama boleh tahan pon 
15 minit je (bateri aku specifically)
Charge la seminggu ke...setahun ke
15 minit jugak la yang dia mampu tahan tanpa AC.
Tapi sekarang ni boleh gagah sampai sejam dahhhh..
Well done Incek Batt!!
Alhamdulillah.
Bab2 pengkomputeran ni aku memang surrender.
BAnyak yang aku tak tau.
Boleh pakai buat perkara basic tu pon dah syukur sangat dah.

Adoi...dah melalut. Konklusi entry ni sebenaqnya
bateri aku dah behave sket.
Tu je.
Sekian

p/s~ Cerita pendek pon jadi berjela.... (-_-")

Simptom

Betol ke tak ntah eja "Simptom" macam tu?
Tak pasti la....bahasa melayu pon dah ke laut daaa...
Abaikan je la pasai ejaan tu....
Malas nak buat kajian mudah sekalipun
untuk memastikan ke'betul'an perkataan tu.

Di mudahkan ceritanya macam ni la.
Aku syak aku masih lagi menghidap penyakit lama tu.
Penyakit yang dah bersarang hampir seumur hidup.
Penyakit dulu....lama......sangat!
Homesickness.

KAli ni disyaki sebab ada beberapa simptom
yang menjurus ke arah tu la.
Bukan la serius ape pon.
Tapi simptom yang sama...dan rasanya
berkaitan penyakit yang sama jugak.
Perut jadi Alien.
Tak mo kawan dengan makanan.
Fikir pasal makan pon buat tekak rasa nak muntah.
Adoisssss...menade-nade la!
Syukur la tak rasa lapar sangat.
Boleh rasa la perot kosong...
tapi still ok.

Dulu zaman sekolah dah biasa macam nie.
First week balik dari bercuti
memang boleh buat sombong je la dengan DM.
Memang takda selera langsung nak makan.
Ingat  rumahhhhhh je.
Terok betol.
Sekarang ni patotnya dah baik la.
Hostel life kat uni bukan macam
zaman sekolah lagi dah.
Dulu memang stress sebab hidup memang dengan beraturan yang mencekik!
Sekarang dah lo0se banyak dah.
Tapi ntah la...
Maybe penyakit tu jenis ketegaq kot.

p/s~ Trying not to be a budak degil anymore. Orang makan ok, MILO pon should be valid jugak sebab MILO kan "Buat anda sehat dan kuat!" (:

Saturday, June 9, 2012

penang pening

sampai Penang ter0s headache  -.-"

Tuesday, June 5, 2012

ada awak (:

Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan,
Kau suluhkan sinar petunjuk,
Di kala ku kesedihan,
kau ukirkan senyuman,
Dengan penuh sabar memujuk,

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh.

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Di kala aku tak pasti,
Kau tampil dengan berani,
Membimbing agar lebih yakin,
Dan bila hidup penuh soalan,
Kau berikan jawapan,
Melengkap semua kekurangan...

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Tidak mungkin diri ini mampu,
Hidup tanpa doronganmu,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.