Disebabkan resepi yg dapat time beljar dulu ntah kat mane disimpan..kena go0gle resepi baru
Tapi syangla sebab shortbread resepi tu sedap...suka!
Bahan-bahan
- Bahan (utk base biskut)
- 150g tepung gandum
- 50g gula kastor
- 50g serbuk badam
- 125g butter
- 50g susu tepung
- Bahan (utk hiasan)
- 200g coklat masakan
- 1 camb shortening
- 75g coklat putih
Cara-cara
- Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
- Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
- Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
- Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
- Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
- Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
- Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
- Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali .
p/s~ Resepi ni lain skit sebab yg belajar tu xpakai loyang, celup one by one dalam melt choc..nanti nak balik carik jugak resepi tu. HArap2 jumpa...:)
No comments:
Post a Comment